14-19 augusti 2018
In English

Göteborgs Kulturkalas rapport 2017

18 oktober - 2017
GK01_20171018141557.jpg

Tydligt genomslag – Kulturupplevelser gör skillnad på riktigt  

Kulturkalasets besökare inspireras att göra fler kulturbesök, kulturupplevelser kan bidra till integration och gör skillnad. Årets Kulturkalas hade 1,1 miljoner besök, 1 143 programstarter, 48,6 procent män och 51,4 procent kvinnor på sina scener och 77 000 i publiken på konserterna med Nawal El Zoghbi, Symfonikerna och Weeping Willows och Teddybears.

– Jag påminns dagligen om den fantastiska kulturfestivalen som vi skapat tillsammans med kulturlivet och alla våra samarbetspartners. Det är nya möten mellan människor, barn som knappt kan bärga sig av alla spännande aktiviteter på Barnens kulturkalas, publikens jubel under konserterna och de där glansiga, lyckliga ögonen som möter mig efter en kulturupplevelse. Det är tydligt att Kulturkalaset uppfyller sitt uppdrag om att bidra till ett varmare, mänskligare och roligare samhälle, säger Tasso Stafilidis, verksamhetsansvarig på Göteborg & Co för Göteborgs Kulturkalas.

Under årets Kulturkalas blir det tydligt att arbetet med integration har gett resultat. 41 procent av Nawal El Zoghbis publik hade arabiska som modersmål, jämfört med 3 procent av Kulturkalasets totala publik. Under de tre år som Kulturkalaset har haft en konsert med en arabisk storstjärna har 30 procent av dess publik ökat sina kulturbesök under resten av året. I år gjorde 11 procent av Nawals publik inga andra kulturbesök, jämfört med 8 procent av Kulturkalasets övriga besökare. Tidigare har skillnaden varit mycket större, 2016 gjorde 40 procent av Najwas publik inga andra kulturbesök.

– Allt tyder på ett genomslag år tre. 2014 formulerade Kulturkalaset hur nya målgrupper skulle nås och hur detta även kan resultera i ökad integration. Genom de senaste tre årens satsning på arabiska artister har vi nått helt nya målgrupper som annars aldrig tar sig till Kulturkalaset och kanske aldrig till stadens centrum. Kulturbesöken gör invånarna delaktiga och de tar dessutom del av samhället, möter nya människor, använder språket och utvecklas som individer, säger Tasso Stafilidis. 

Göteborgs Kulturkalas fortsätter att vara populärt bland göteborgarna. 51 procent av göteborgarna besöker Göteborgs Kulturkalas, det visar Göteborgs Universitets SOM-undersökning för 2016, vilket betyder att 280 600 göteborgare tar del av Kulturkalaset. Under årets fem dagar gjordes 1,1 miljoner besök och barnens kulturkalas 124 500 besök. 78 procent av besökarna uppger också att de känner att de vill göra fler kulturbesök under året efter att ha varit på Kulturkalaset. 

Ladda ned rapporten som PDF (18,5 MB)

Foto: Beatrice Törnros

Tillbaka till nyheter