16-20 augusti 2017
In English

Anna Järvinen (SE)

En av Sveriges mest begåvade och originella artister

Anna Järvinen är en stor konstnär i det lilla formatet. Nyligen har hon setts i 10 avsnitt i SVT2 i programmet ”Anna Järvinen och kvinnorna”. Nu kommer det en uppföljning med ytterligare tio program under 2017.

Under hösten 2016 utsågs Anna till Årets Sverigefinne med motiveringen:

”Årets Sverigefinne har gett röst åt det finska språket under 2016. I sina TV-möten med andra kvinnor med finska rötter har hon öppnat sig om sitt liv och om sin komplexa relation till Finland. Även i sitt musikaliska skapande har hon vågat sig över en gräns när hon i år för första gången har släppt en skiva, helt och hållet på sitt eget språk, finska. Priset gick till Anna Järvinen.”

Annas stora genombrott kom med soloalbumet ”Jag fick feeling” år 2007. 2009 släpptes uppföljaren ”Man var bland molnen”. Jan Gradvall skrev: "Anna Järvinen kliver här fram som en av Sveriges mest originella och begåvande artister." Albumet nominerades till tre Grammis. Två år senare fullbordades den kreativt häpnadsväckande trilogin med ”Anna själv tredje” 2011. På samtliga album har hon samarbetat med musiker från Dungen.

Sommaren 2012 gav hon sig ut på turné som support till Lars Winnerbäck. 2012 deltog Anna Järvinen i Melodifestivalen med låten Porslin, skriven av Björn Olsson (Soundtrack of Our Lives) och Martin Elisson (Hästpojken). Anna Järvinen släppte i april 2015 sitt fjärde album "Buren”. Resan fortsatte och Anna spelade in Buren 2 på finska: ”Ana En Annan”, som betyder Jag ger jag ger inte. Albumet släpptes i Norden oktober 2016.

Evenemang på Facebook

Medverkande: Anna Järvinen och Fredrik Swahn
Musik

Torsdag 17 augusti, 17.45‑18.45

Kungstorget - Tältscenen Om platsen