16-20 augusti 2017
In English

Dawood Sarkhosh (AF)

Den samtida afghanska musikens största stjärna

Göteborgs Kulturkalas är ytterst stolta att välkomna den samtida afghanska musikens största stjärna. Dawood Sarkhosh är bland annat upphovsman till sången Sarzamin e man, vilken blivit något av en inofficiell nationalsång för afghaner runt om i världen.

Dawood Sarkhosh började med musik efter det att hans framstående bror Sarwar Sarkhosh mördats i inbördeskrigets Afghanistan. Efter detta har Dawood levt i exil, först i Pakistan och senare i Österrike. Hans sånger beskriver ofta livet som flykting och hoppet om att kunna återvända och bygga upp ett annat Afghanistan. Bland afghaner och framförallt hazarer som lever på flykt är Dawood inte bara en artist utan en förebild och inspirationskälla på väldigt många plan.

Lokala arrangörer i Göteborg är Azada Najafi och David Nilsson. Frivilligorganisationen Agape ingår i samarbetet.

- Denna kväll är ett gyllene tillfälle för alla oss som lärt känna afghaner att få ta del av deras kultur och för en stund mötas i något annat än avslag, åldersuppskrivningar och deportationer till Afghanistan, säger David Nilsson.

Evenemang på Facebook

Medverkande: Dawood Sarkhosch med band. Instrumenteringen innefattar både moderna elförstärkta instrument men också traditionella som tablas, dambora och harmonium.
Musik
Teater och dans

Onsdag 16 augusti, 17.45‑18.45

Kungstorget - Tältscenen Om platsen