Bildkollage med tre artister och ett band

Första helgen i september är det dags för årets upplaga av Göteborgs Kulturkalas. Redan nu släpps en stark lineup till den stora scenen på Kungstorget med Daniela Rathana, Magnus Carlsson, D-A-D och Molly Hammar. Som vanligt under Kulturkalaset är samtliga konserter utan kostnad för alla musikälskare.

Att kunna ge såväl göteborgare som besökare en gratis stadsfestival känns extra viktigt i dessa tider då många hushåll har det lite mer knapert. Det blir tre dagar fyllda av kulturupplevelser, god mat och skön stämning som vi hoppas ska skapa nya möten och minnen hos många göteborgare, säger Anna Mjörnvik, projektledare på Göteborg & Co för  Göteborgs Kulturkalas. 

Nya festivalplatser för i år är bland andra Kronhuset och Flunsåsparken, och som tidigare år sker det aktiviteter över hela staden från Bergsjön till Bältespännarparken.  

Det är viktigt för oss att finnas på flera platser runt om i staden. Även Ö-festen på Ringön blir återigen en del av Kulturkalaset vilket var väldigt uppskattat förra året, säger Anna Mjörnvik. 

I år blir Kulturkalaset en del av en sommar med extra guldkant när Göteborg firar sina 400 år från juni till september. Samma helg som kalaset kan man även ta del av Göteborgsvarvet Marathon och Jubileumsparaden längs Avenyn som bidrar till den härliga folkfesten. 

Mer om artisterna (fler släpps i juni):

År 2020 släppte Daniela Rathana sitt debutalbum och korades omedelbart till svensk pops nästa stora namn. Sedan dess har hon uppträtt på Grammisgalan, spelat på Way Out West, varit med i TV-programmet Så Mycket Bättre och öppnat för Håkan Hellström på Ullevi. Under året väntar en storslagen sommarturné med stopp på landets största festivalscener, bland annat Göteborgs Kulturkalas.  

Under nästan fyrtio år har D-A-D uppträtt över hela världen och nu är det dags för Göteborg att uppleva dessa rocklegender på nära håll.  Räkna med fullt ställ och sprudlande rock av högsta kvalitet när ett av Danmarks absolut största band visar vad skåpet skall stå, live på Kungstorget den 1 september. 

Magnus Carlsson har tävlat i Melodifestivalen hela åtta gånger, både som sångare i Barbados, Alcazar och som soloartist. Med närmare 40 guld- och platinaskivor, tre Grammisar och en mängd andra utmärkelser, programledarjobb och musikalroller har han nått ett erkännande som en av Sveriges mest folkkära artister.  

I början av 2020 sålde Molly Hammar ut sina två första headlinekonserter och prisades samma år med en Rockbjörn för årets genombrott. Under första halvan av 2021 spelade hon bland annat på Lollapalooza följt av medverkande i 2021-års upplaga av Så Mycket Bättre. I sommar beger sig Molly ut på ny Sverigeturné varav ett stopp blir Göteborgs Kulturkalas.  

Mer om Göteborgs Kulturkalas

Den 1–3 september genomförs Göteborgs Kulturkalas, en gratis stadsfestival som är öppen för alla. Under festivalens paraply samlas många aktörer och arrangörer för att bjuda på både stora och personliga upplevelser. Allt från freestylerap och världens största såpbubblor till nycirkus, gaming och opera i världsklass. Ta även del av smakrika matupplevelser och möjligheten att prova på olika aktiviteter.  

Våra festplatser finns både i centrala delar av Göteborg och utspritt i flera stadsdelar.  Göteborgs Kulturkalas vill bidra och inspirera till en positiv förändring i samhället och har gjort hållbarhet till en del av sitt DNA. Hela programmet släpps i juni.

Dessutom blir det ett kalas med extra guldkant eftersom staden firar 400 år! Med Göteborgs Jubileumsfestival som startpunkt i juni fortsätter firandet hela sommaren till 3 september och avrundas med bland annat Kulturkalaset, Jubileumsparaden och Göteborgsvarvet Marathon. 

© Fredrik Etoall, Karen Rosetzsky, Luger.