En av nyheterna på årets Kulturkalas är Kulturpresenten. Den 20 – 22 augusti går det att boka en artist som kommer och uppträder hemma eller på någon annan utvald plats i Göteborg. Det finns totalt 540 tillfällen att boka.

– Vi kallar det present och tanken är att man ska överraska någon man tycker om med en annorlunda kulturupplevelse. Men det går naturligtvis att boka in ett besök till sig själv, sin familj, grannar eller arbetskamrater, säger Birte Niederhaus konstnärlig ledare på Göteborg & Co för Göteborgs kulturkalas.

Artisterna bokas här på kulturkalasets hemsida där det också går att se vilka tider och områden i Göteborg som är tillgängliga. Men vilken artist som kommer blir en överraskning. Det finns 28 olika och det kan bli musik, akrobatik, sång, dans, trolleri eller något annat. Varje uppträdande är 5–10 minuter långt och görs utomhus. Det krävs inga förberedelser av den som ska ta emot artisten.

En av artisterna är Aly Bardan, mer känd som Aly Bobo, en av Sveriges bästa breakdansare:

– Jag kommer göra en kort föreställning som jag kallar ”Introduktion till breaking”. Tanken är att gå genom de olika kategorierna i breaking och kanske få publiken att testa några enkla moment. Innan jag visar lite mer avancerade, säger Aly.

Under årets upplaga av Göteborgs Kulturkalas 2021 kommer besökarna få uppleva en helt annorlunda och anpassad festival. I år har festivalen 110 programpunkter under tre dagar utspritt på 70 platser i hela Göteborg inklusive centrum. En del kräver bokning i förväg.

Se mer av Aly Bobo på YouTube.

Ge bort en kulturpresent

Foto: Erik Bonnevier UpNorthvision