Att göra festivalen mer hållbar är ett av organisationens viktigaste uppdrag. Ett verktyg i arbetet var att uppnå certifieringen Hållbart Evenemang via Greentime, vilket nu är klart!

– Vi är väldigt stolta över att ha nått ett så viktigt mål, säger Jane Johnzon, konceptutvecklare.

Som ett av Göteborgs största evenemang, påverkar Göteborgs Kulturkalas både andra arrangörer och festivalens besökare, och att ta ansvar för hållbar utveckling har länge varit en självklarhet för organisationen bakom. Nu lyfts detta arbete en nivå till med hjälp av en certifiering som Hållbart Evenemang. 

– Vi vill skapa en festival som är lika ansvarsfull som den är rolig och inspirerande. Att bli certifierade är ett kvitto på att vi är på rätt väg, säger Jane Johnzon, konceptutvecklare på Göteborg & Co.

Extra stora satsningar inom hållbarhetsområdet för årets festival är att området kring StreetFoodFestivalen blir engångsfritt, samt att barn- och familjeområdet på Slottsskogsvallen kommer vara tillgänglighetsanpassat för personer med olika funktionsvariation.

Certifieringen Hållbart Evenemang utfärdas av företaget Greentime som anlitar oberoende revisorer för att granska hållbarhetsarbetet. För att bli godkänd måste evenemanget uppfylla ett stort antal krav inom områdena organisation, miljö och social hållbarhet. Det handlar exempelvis om jämställdhet, tillgänglighet, mångfald, säkerhet och trygghet, avfall, kemikalier, transporter och energi.

– Att jobba med hållbarhet och hållbar utveckling inom stora evenemang kan vara ganska komplext och omfattande, men certifieringsprocessen har hjälpt oss att strukturera och kvalitetssäkra arbetet, säger Jane Johnzon. Vi är väldigt stolta över att vi nått ett så viktigt mål på vägen i vår hållbarhetsresa.

Certifieringen är än så länge preliminär. Den slutgiltiga erhålls efter evenemanget då ansvarig revisor genomfört kontroller på festivalen för att se att evenemanget lever upp till vad arrangören lovat.

Läs mer om Greentime här.

Att jobba aktivt med hållbarhetsfrågor via certifiering är inget nytt för Göteborgs Kulturkalas, men tidigare år har det skett via SUSA, Sustainable Standards, som utfärdas av Svensk Miljöbas. 

Vill du veta mer om festivalens hållbarhetsarbete kan du läsa här.