Maten är en stor och viktig del av Göteborgs Kulturkalas och i år minskas skräpet rejält genom att skippa engångsartiklar. Streetfoodfestivalen blir för första gången till stor del engångsfri. Maten serveras på tallrikar, glas och bestick som diskas på plats och används om och om igen. Därmed förväntas festivalen undvika att använda runt 100 000 engångsartiklar – en stor besparing för miljön och klimatet! 

På Göteborgs Kulturkalas genomförs i år ett storskaligt pilotprojekt för engångsfria evenemang. Målet för projektet Engångsfritt för klimatet är att se hur det fungerar i stor skala och att vara en inspiration för andra evenemang.  

– Göteborg Kulturkalas vill vara ett föredöme för andra evenemang. Att utesluta engångsartiklar hoppas vi skall ge besökarna en trevligare och mer hållbar matupplevelse, på ett renare festivalområde säger Jane Johnzon, konceptutvecklare Göteborgs Kulturkalas. 

För tredje året i rad är Sveriges största Streetfoodfestival en del av Göteborgs Kulturkalas. För första gången får besökarna på matfestivalens foodtrucks och barer på Kungstorget och Basargatan njuta av sin mat och dryck på återanvändbara tallrikar, bestick och glas. Under evenemanget kommer det att finnas bemannade återlämningsstationer för alla flergångsprodukter, pantburkar, matavfall och övrigt brännbart. Hela området omfattas av satsningen engångsfritt och flergångsartiklarna diskas på plats – som på en vanlig restaurang.  

– Vår största utmaning i projektet är att få besökarna att lämna tillbaka flergångsenheterna på̊ anvisad plats. Budskapet måste vara supertydligt – det skall vara lätt att göra rätt säger Linn Färjhage, Projektledare på Engångsfritt för klimatet. 

Göteborgs Kulturkalas jobbar ständigt med hållbarhet och syftet med att erbjuda ett flergångssystem är att minska mängden avfall och evenemangets klimatavtryck. Det uppskattas att minst 100 000 flergångsenheter kommer att användas under festivalens fyra dagar och vårt mål är att skapa en bra och smidig upplevelse för våra besökare – för att inspirera besökare att göra fler hållbara val. 

Att Göteborgs Kulturkalas och Streetfoodfestivalen gör en stor minskning av engångsartiklar är en del av projektet Music Industry Resilience Acceleration Programme, MI-RAP, med stöd av Interreg Baltic Sea Region Program och Europeiska unionen. Satsningen görs tillsammans med leverantören Light My Fire BORROW.

Trampa till konserten

Under festivalen tar du dig enklast fram i stan genom att gå, cykla eller åka kollektivt. Du vet väl att du cyklar gratis med Styr & Ställ under kalashelgen?

Beräkna ditt avtryck med klimatkalkylatorn

Hur du bor, reser och vad du äter påverkar hur mycket klimatpåverkan ditt besök har. Klimatklaklyatorn hjälper dig att välja bättre alternativ.

Välj ett miljöcertifierat hotell

I Göteborg är mer än 80 procent av hotellrummen miljöcertifierade. Här hittar du alla miljöcertifierade hotell så att du lätt kan välja rätt.