Flera personer står på en scen och tittar upp mat fotografen som fotar snett ovanifrån. Personerna på scnenen är glada och jublar.

Igår avgjordes den årliga Återvinningsgalan. Åtta priser delades ut till olika kategorier, och två projekt som Göteborgs Kulturkalas arbetade med under året kammade hem varsitt pris.

Årets specialpris

Forskningsprojektet Retake, som Kulturkalaset samarbetade med för att göra Bältespännarparken engångsfri, vann kategorin “Årets specialpris”.

Motiveringen lyder:

“Forskningsprojektet ReTake leds av Chalmers Industriteknik och målet är att göra evenemang och besöksindustri engångsfria. I projektet utvecklas ett rotationssystem med återanvändbara artiklar för mat och dryck som 2023 testats vid stora evenemang som Gothenburg Horse Show, Almedalsveckan och Göteborgs Kulturkalas.”
Retake. Foto: Mikael Gustavsen Saksi

Årets Återanvändare

Borås Science park som återbrukade Kulturkalasets eventkläder vann kategorin “Årets Återanvändare”.

Motiveringen lyder:

“Borås Science Park har varit drivande i att ta fram merchandise och volontärkläder till Way Out West-festivalen som till 100 % bestått av återbrukade second hand-kläder.”
Borås Science Park. Foto: Mikael Gustavsen Saksi

Om Återvinningsgalan

Återvinningsgalan arrangeras av tidningen Recycling med Avfall Sverige och Återvinningsindustrierna som medarrangörer. Återvinningsbranschen har många framgångsrika, kloka och modiga företag. Galan är en fest där branschens alla hjältar får stå i fokus. Ett evenemang där alla delar av branschen under en kväll kan mötas, utbyta erfarenheter och tillsammans fira branschens hjältar.

Med Återvinningsgalan vill vi och våra partners ge välförtjänt uppmärksamhet till en väldigt viktig, men vanligen inte speciellt glamorös samhällsfunktion, nämligen avfallshantering och återvinning. Med den inramning som Återvinningsgalan ger, bjuds branschen åtminstone en kväll om året på ljus, glans, glitter och glamour.