Kulturkalaset tar ansvar för utvecklingen

Göteborgs Kulturkalaset vill vara mer än en festival. Vi vill bidra och inspirera till en positiv utveckling både i vår stad och på planeten vi bor på. Sedan 2008 har vi jobbat aktivt med hållbarhet utifrån de tre dimensionerna: ekologiskt, socialt och ekonomiskt.

Kulturkalaset är miljödiplomerat sedan 2008. Det innebär att vi lever upp till de miljökrav som ställs av Svensk Miljöbas och Göteborgs Stad på bland annat transporter, avfall, varor och tjänster. Kulturkalaset 2022 ska hållbarhetsdiplomeras genom SUSA, Sustainable standars, en hållbarhetsdiplomering för evenemang som utfärdas av Svensk Miljöbas.

Vi vill utmana gränserna för hur hållbart ett evenemang kan vara. I vår hållbarhetspolicy har vi sammanfattat vad vi vill uppnå i vårt arbete.

Lokalt, spännande och klimatsmart

Göteborgs Kulturkalas arbetar aktivt med att minska våra utsläpp och med att inspirera aktörer att tänka på och göra hållbara val. Vi ställer också krav på våra samarbetspartners bland annat gäller vad mat, engångsprodukter och avfallshantering.

Under 2022 års festival fanns vår mest hållbara oas i Bältesspännarparken. Där uppträdde lokalproducerad musik med influenser från hela världen och framtidens mat fanns att köpa från food trucks. Maten i Bältesspännarparken hade fokus på food tech, alternativa proteiner och lokalproducerat.

För alla – jämlikt Göteborg

Genom en festival med fri entré vill Göteborgs Kulturkalas göra musik och scenkonst tillgängligt för alla. Oavsett bakgrund eller funktionalitet skall du känna dig välkommen och inkluderad i festivalen samt att alla skall känna sig trygga i våra miljöer.

Foto: Peter Kvarnström

Från linjär till cirkulär festival

Göteborgs Kulturkalas har som ambition att arbeta cirkulärt med festivalen. Det innebär bland annat återvunnen textil, förbud av plast och att vi återanvänder eller hyr material istället för att köpa nytt.

Vårt fokus framåt är att ha ett cirkulärt fokus istället för ett linjärt. Med den långsiktigheten i framväxt och utförande och kommer vi närmare de mål som satts upp för Göteborgs Stad med grön tillväxt och klimatneutrala event. På så sätt har Göteborgs Kulturkalas möjligheten att bli ett flaggskepp inom hållbara evenemang.