För att få användning för gamla tygvepor anlitar Kulturkalaset i år Fabrikörerna, en syfabrik som syr och tränar svenska samtidigt, med stort fokus på hållbarhet och integration. Fabrikörerna har nu sytt färgglada vimplar som ska pryda årets festival.     

Fabrikörerna startades 2016 av resursorganisationen Forum Skill som ett projekt efter flyktingvågen året tidigare. Syftet med projektet var att hjälpa nyanlända personer att integreras i samhället och att träna svenska. Med hjälp av arbetsförmedlingen hittades personer som hade erfarenhet av sömnad men som inte talade svenska. Tillsammans startade de syfabriken utanför Angered, till en början med endast en kund. Så småningom ökade antalet kunder och Fabrikörerna är idag ett kooperativ som ägs gemensamt av alla anställda. De anställer endast personer som befinner sig långt ifrån arbetsmarknaden och behöver hjälp att integreras.

En arbetsplats som skapar möten

Flera av de anställda på Fabrikörerna har varit med från starten sedan åtta år tillbaka, medan andra har tillkommit längs vägen. Många av dem sedan tidigare erfarenhet av sömnad och har arbetat som sömmerskor eller drivit egna fabriker i sina hemländer. Genom projektet och sin anställning har de lärt sig svenska och får möjlighet att möta andra människor, samtidigt som de får göra vad de brinner för.

Fabrikörerna har också ett samarbete med Göteborgs Stad och Arbetsförmedlingen där de tar emot personer som av olika anledningar behöver arbetsträna. De stannar ofta en kortare period på fabriken. Arbetsplatsen skapar ett fint utbyte där personer med olika kunskaper och erfarenheter möts och kan lära av varandra, och svenskan kan man alltid fortsätta träna på.

”Jag tycker det roligaste är när kunder möter människorna här. Det är en fantastisk arbetsplats och jag tycker det är väldigt fint att se folk utvecklas till att bli trygga här. Om man kommer ny till Sverige så träffar man inte så många svensktalande. Så från alla sidor blir det väldigt roligt att träffas och ha ett gemensamt samtalsämne.”
Säger Emma Persson, verksamhetsledare på Fabrikörerna.

Ökad efterfrågan på återbrukat reklammaterial

I Fabrikörernas arbete med sömnad finns också ett stort fokus på kvalitet och miljö och de arbetar med socialt hållbara underleverantörer, goda materialval och återbrukade material. Detta passar perfekt in i Kulturkalasets eget hållbarhetsarbete och Fabrikörerna kontaktades med ett önskemål att göra vimplar av gamla flaggor och banér som inte längre användes. I stället för att köpa in nytt material kunde man ta av det som redan fanns för att synas på nya och mer effektiva sätt.

Enligt Emma Persson har efterfrågan av att återbruka reklammaterial ökat de senaste åren. Eftersom material som polyester är väldigt slitstarka är detta ett bra sätt att ge tyget ett längre liv. Men det är inte bara reklam tyget kan användas till, Fabrikörena syr också gympapåsar, tygkassar, necessärer av material från andra aktörer. Ett exempel är från Göteborg & Co’s samarbete med Handbolls-VM 2023 där vepor och flaggor efter evenemanget syddes till täcken, kuddar och gosedjur som skänktes till Göteborgs Stadsmission.

Monica hittade drömjobbet

Vimplarna till Kulturkalaset syddes av tre personer som mätte, klippte och sydde. Totalt tog det drygt en vecka att sy alla vimplar.

”Det känns som en väldigt bra grej att göra vimplar av det här materialet och att återanvända det igen. Ett toppenuppdrag!”
säger Emma.

Monica Neda är en av sömmerskorna som har sytt vimplarna till Kulturkalaset. Hon har bott i Sverige i 24 år och sedan sju månader tillbaka arbetar hon hos Fabrikörerna. I hennes hemland Rumänien arbetade hon som sömmerska på fabrik men lärde sig att sy redan som barn. Monica hade svårt att hitta ett jobb i Sverige hon trivdes på men genom arbetsförmedlingen fick hon anställning hos Fabrikörerna. Det var precis en arbetsplats som denna hon letat efter. Trots att hon har en bit att ta sig till jobbet berättar hon att hon längtar efter att få gå upp på morgonen och åka dit.

”Det viktigaste är att man ska må bra och det är det bästa med detta jobb, för det är det bästa stället jag någonsin har varit på.”
säger Monica.

Kulturkalaset är stolta att vara kunder hos Fabrikörerna och genom detta kunna bidra till social hållbarhet.

Besök Kulturkalaset 29 aug – 1 sep i Göteborg och spana in våra nya snygga vimplar!