– Det är viktigt för oss på Göteborgs Kulturkalas att bredda vårt utbud och vara nyfikna på nytt. Tillsammans med Jasmine Darban och Bokmässan har vi utvecklat festivalen i en ny spännande riktning där den digitala världen får ta fysisk plats och förhoppningsvis skapar många intressanta läsupplevelser och möten, säger Jane Johnzon, konceptutvecklare Göteborgs Kulturkalas på Göteborg & Co.

Under två programpunkter kring ämnet deltar Jasmine Darban med Sveriges största Booktok-konto och Amanda Lodding, redaktör på Bokmässan. De inleder söndagen med ett panelsamtal tillsammans med Flora Wiström, författare och en av Sveriges störta bloggare, med ett samtal om läsandets gemenskap på sociala medier. Vad har böcker och sociala medier för relation till varandra? Ofta utmålas sociala medier som en stor bov i kampen för att få unga att läsa. Men stämmer det i alla lägen?

Efter panelsamtalet blir det Booktok-picknick med Jasmine Darban i Trädgårdsföringen hela eftermiddagen. Alla bokälskare uppmanas att packa sin picknickkorg med filt och bok, ta med kompisen, bokklubbsgänget, eller kom själv och var med när världens största bokklubb (Booktok) möts i verkligheten. Tillsammans med Jasmine Darban och Amanda Lodding diskuteras några av de mest kända Booktok-böckerna.

– Jag vet att många på Booktok har längtat efter möjligheten att träffas i verkliga livet. Booktok är en fantastisk gemenskap, men det kan också kännas isolerande. Därför är det med stor glädje jag samarbetar med Göteborgs Kulturkalas och Bokmässan för att planera denna mysiga dag tillsammans” säger Jasmine Darban.

Böckerna i fokus för picknicken är:
“Det slutar med oss/Det börjar med oss” – Colleen Hoover (“It Starts With Us/It Ends With Us”)


“Ett hov av taggar och rosor” – Sarah J. Maas (“A Court of Thorns and Roses”)
“Rör mig inte!” – Tahereh Mafi (“Shatter Me”)
“Evelyn Hugos sju äkta män” – Taylor Jenkins Reid (“The Seven Husbands of Evelyn Hugo”)

På plats finns Göteborgs Stadsbiblioteks ungdomsavdelning med sin bokcykel för att dela med sig av boktips samt ge bort böcker till ungdomar i åldrarna 13-25 år. I samarbete med Bokmässan delas det ut goodiebags till de första 100 besökarna.

– Booktok har blivit en väg in i böckerna för en ny generation! När vi ser en så stark läsdrivande kraft – då är det en kraft vi vill lyfta. Vi är glada över att göra det tillsammans med Kulturkalaset, över att bjuda in till en dag som sätter ljus på och sprider den här gemenskapen runt böcker och läsande, säger Maria Rogstad Norberg, kommunikationschef på Bokmässan.

Bokmässan arrangeras på Svenska Mässan 28 september – 1 oktober. Årets teman är Judisk kultur, Staden och Ljud.

Göteborg är sedan den 8 november 2021 utnämnd till en av Unescos litteraturstäder. Utnämningen innebär att Göteborg har tillgång till ett nätverk med andra litteraturstäder – 41 stycken – världen över som främjar litteratur, läsning och yttrandefrihet genom residens, temadagar, projekt och utbyten.