Välkommen till Göteborgs Kulturkalas – en hållbar stadsfestival. Vi strävar efter att minska vårt klimatavtryck, skapa jämställda scener och erbjuda en tillgänglig festivalupplevelse för alla. Genom innovativa initiativ och samarbeten tar vi steg mot en mer hållbar framtid.

Jämställdhet. Vi är stolta över att Kulturkalaset är en helt jämställd festival när det gäller bokningar av artister och betalning. 52% av våra arvoden går till kvinnor och 48% till män. Som ytterligare åtgärd mot ökad jämställdhet ställs även Redlocker-automater på festivalens olika platser, som kommer finnas tillgängliga med gratis tamponger och bindor.

– Alla skall kunna gå på Göteborgs Kulturkalas oavsett vilken dag i månaden det är! Det känns viktigt och självklart för oss att kunna erbjuda våra festivalbesökare fria mensskydd på alla våra festivalområden den 1–3 september, säger Jane Johnzon, konceptutvecklare på Göteborgs Kulturkalas.

Flergångslösningar. För att minska antalet engångsartiklar har Göteborgs Kulturkalas inlett samarbete med forskningsprojektet RETAKE. Genom ett smart rotations- och återanvändningssystem på festivalplatsen Bältespännarparken kan besökare låna mat- och dryckesbehållare. När maten är uppäten återanvänds flergångsförpackningarna för användning upp till 400 gånger.

Testa gött käk på ett nytt, klimatsmart och engångsfritt sätt i Bältespännarparken!
Foto: Peter Kvarnström

– En festival innebär ofta överfyllda papperskorgar med engångsartiklar och äntligen finns en flergångslösning som knyter ihop hela cirkeln för oss, någonting vi har arbetat aktivt med i flera år. Vi behöver minska vårt klimatavtryck och det är precis smarta lösningar som denna som hjälper oss en bit på vägen, säger Jane Johnzon, konceptutvecklare på Göteborgs Kulturkalas.

Hållbara resealternativ. Som en del av Göteborgs 400-årsjubileum och Göteborgs Kulturkalas erbjuder Styr & Ställ gratis hyrcyklar. Mellan den 31 augusti och 3 september kan besökare upptäcka staden på ett hållbart sätt genom att använda hyrcyklarna helt kostnadsfritt.

Styr & Ställ är enkelt, ladda ned appen och skanna QR-koden på en cykel. Foto: Happy Visuals

Mot det cirkulära. Tillsammans med Science Park Borås har Göteborgs Kulturkalas satsat på cirkulära eventkläder. Gamla vårdkläder som har använts på Way out West återbrukas och används som eventkläder under Göteborgs Kulturkalas 2023.

Klimatsmarta val. En klimatkalkylator på Kulturkalasets hemsida ska hjälpa besökare som kommer långväga att beräkna sitt klimatavtryck beroende på hur de reser och bor.

– Det ska vara enkelt att göra hållbara val! Därför har vi utvecklat en klimatkalkylator som tydligt presenterar koldioxidutsläppen för olika boende- och resealternativ. Kulturkalaset blir pionjär och testar verktyget först. Vår förhoppning är att låna ut till kalkylatorn till andra evenemang som pågår i staden, förklarar Filip Eklund, hållbarhetsutvecklare på Göteborg & Co.

Tillgänglighet. Tillsammans med döva och synskadade göteborgare förs kontinuerlig dialog för att kunna bli bättre på att tillgängliggöra festivalen. Samtal som har resulterat i programpunkterna “Följ med syntolken på Kulturkalas” och “Följ med teckentolken på Kulturkalaset” skapats. För människor med funktionsvariationer erbjuder Passalen stöd under programpunkten Gå med Passalen till Kulturkalaset!”. Genom en unik satsning, ”Verbalisera mera – ditt mellansnack engagerar flera” provar Kulturkalaset att uppmuntra artister att inkludera syntolkning i sitt innehåll.

Ett hållbarhetsdiplomerat Göteborgs Kulturkalas. Arbetet fortsätter med den förändring som klarar FN:s klimatmål 2030. Tack vare detta arbete har SUSA (Sustainable Standards) hållbarhetsdiplomerat Göteborgs Kulturkalas ännu ett år.

I årets upplaga av Kulturkalaset är mycket sig likt. Det blir en fantastisk helg fylld av musik, konst, workshops, mat och dryck. Något för alla. Med din hjälp slutar det inte där, vi hoppas att du som besöker kalaset blir inspirerad till hållbarhet och att det likt ringar på vattnet sprider sig till alla stadens gator och torg. Den hållbara resan fortsätter på Göteborgs Kulturkalas 1–3 september, vi ses där!