Vår festival ska vara tillgänglig för alla; oavsett vem du är, vart du bor eller var du kommer ifrån. 2022 års festival genomfördes både i centrala stan och på nya platser, där vi samarbetar med andra festivaler och aktörer. Låt oss presentera: Gamlestadsgalej i Gamlestaden, Tellusfestivalen i Bergsjön, Ö-festen på Ringön och Folknöjesdagen i Slottsskogen.

Vi växlar ständigt upp vårt arbete med att skapa inkluderande festivalplatser. Inför 2022 års kalas var rullstolsplatserna flera, fokus på bemötande och värdskap innan och under festivalen samt att vi fortsatt bjuder in till ett kalas där det är fri entré till ett innehåll där alla skall ha möjlighet att hitta något av intresse.

Nya och bekanta festivalplatser i staden

För första gången arrangerades Göteborgs Kulturkalas i Slottsskogen där det fanns något för hela familjen. Vidare på Frölunda Torg gästade Göteborgs Symfoniker för första gången. I Bergsjön invigdes det nya Kulturhuset och i Slakthuset/Gamlestaden blev det bland annat hiphopfestivalen Kut it Up! På andra sidan vattnet höll Ö-festen på Ringön till och i centrum fanns Streetfoodfestivalen och fokus på framtidens mat med Urban Food Space.

Foto: Marie Ullnert

Kulturpresenten

Kulturpresenten bokas på Kulturkalasets hemsida där det går att se vilka tider och områden i Göteborg som är tillgängliga. Men vilken kulturakt som kommer blir en överraskning. 2022 fanns det 28 olika kulturakter och det kan bli musik, akrobatik, sång, dans, trolleri eller något annat. Varje uppträdande är 5–10 minuter långt och görs utomhus.

Ett tillgängligt Kulturkalas

Inför 2022 års festival har vi samarbetat med projektet Creative Point som arbetar för inkluderande kulturevenemang. Genom utbildning och vägledning har Göteborgs Kulturkalas växlat upp och förbättrats inom flera områden för att bli ett mer tillgängligt event. Exempel på detta är: utformning av festivalplatser och vår hemsida.

Vidare fanns det fler rullstolsplatser på Kungstorget, låg scen som alla kan se i Bältespännarparken samt flertalet tolkade akter och workshops.

Jämställd festival

I kampen för ett mer jämställt samhälle strävar Göteborgs Kulturkalas efter att styra innehåll och kommunicera så att alla får vara med och ta plats oavsett kön.