Vår festival ska vara tillgänglig för alla; oavsett vem du är, vart du bor eller var du kommer ifrån. I år genomförs festivalen både i centrala stan och på nya platser, där vi samarbetar med andra festivaler och aktörer. Låt oss presentera: Gamlestadsgalej i Gamlestaden, Tellusfestivalen i Bergsjön och Folknöjesdagen i Slottsskogen.

Vi växlar ständigt upp vårt arbete med att skapa inkluderande festivalplatser. Inför årets kalas kommer rullstolsplatserna vara flera, fokus på bemötande och värdskap innan och under festivalen samt att vi fortsatt bjuder in till ett kalas där det är fri entré till ett innehåll där alla skall ha möjlighet att hitta något av intresse.

Nya och bekanta festivalplatser i staden

För första gången arrangeras Göteborgs Kulturkalas i Slottsskogen där det kommer att finnas något för hela familjen. Vidare på Frölunda Torg gästar Göteborgs Symfoniker för första gången. I Bergsjön kommer det nya Kulturhuset att invigas och i Slakthusest/Gamlestaden blir det bland annat hiphopfestivalen Kut it Up! På andra sidan vatten blir det en Ö-fest ute på Ringön och i centrum Streetfoodfestivalen och fokus på framtidens mat med Urban Food Space.

Foto: Marie Ullnert

Kulturpresenten

Kulturpresenten bokas på Kulturkalasets hemsida där det går att se vilka tider och områden i Göteborg som är tillgängliga. Men vilken kulturakt som kommer blir en överraskning. Det finns 28 olika och det kan bli musik, akrobatik, sång, dans, trolleri eller något annat. Varje uppträdande är 5–10 minuter långt och görs utomhus. Bokningen öppnar i mitten av augusti.

Ett tillgängligt Kulturkalas

Inför årets festival har vi samarbetat med projektet Creative Point som arbetar för inkluderande kulturevenemang. Genom utbildning och vägledning har Göteborgs Kulturkalas växlat upp och förbättrats inom flera områden för att bli ett mer tillgängligt event. Exempel på detta är: utformning av festivalplatser och vår hemsida.

Vidare kommer det att finnas rullstolsplatser på Kungstorget, låg scen som alla kan se i Bältespännarparken samt flertalet tolkade akter och workshops.

Jämställd festival

I kampen för ett mer jämställt samhälle strävar Göteborgs Kulturkalas efter att styra innehåll och kommunicera så att alla får vara med och ta plats oavsett kön.